News

Check out market updates

Active Home: Traditional Transformation – Jan/Feb2017

Active Home: Traditional Transformation - Jan/Feb2017

Photography, Larry Arnel

A 3,500-square-foot, century old home in Toronto lacked architectural interest and functionality on the inside. With some creative space planning, along with a strategic selection of colours, textures and materials, the main floor of this home received a major overhaul.

The most dramatic change to the floor plan included opening up the kitchen to the family room. This required the addition of a supporting beam, which was hidden in the ceiling to avoid a visible bulkhead so that the rooms flowed together without visual interruption.

A highly functional kitchen, with all the modern conveniences, was designed with a timeless approach. It was important that the materials and finishes were practical, but also possessed an aesthetic longevity. The all-white kitchen features satin lacquered cabinetry, quartz countertops and a walnut-stained island. The modern pendent light over the island added an unexpected design element that injected texture and whimsy to the space.

The cabinetry was extended beyond the kitchen to create an archway of much-needed storage leading to the sunny breakfast room. With 15-foot cathedral ceilings, this gorgeous space is augmented with a built-in banquette and breakfast table.

The open-concept layout unified the kitchen and family room. A wraparound, communal desk was customdesigned along the back of the large sectional sofa to create a cohesive, multi-functional use of space. The positioning of the original corner fireplace was maintained, and the furniture was positioned to balance both the placement of the television and the fireplace.

A single wall colour maintained the integrity of the wall panelling and trim throughout. Wide, plank hardwood flooring, in a natural walnut colour, unified the overall look and feel.

The 375-square-foot living room was very long and required specific attention. Moulding was applied to the walls for a more-formal, traditional ambiance. Strategic positioning of the furniture created several conversation areas – ideal for entertaining. One side of the room focused on the fireplace, and another banquette in the bay window provided additional seating. The open bench married the two areas for a calculated use of space.

Again, a fresh palette of fabrics and finishes met the clients’ request for a classic design that stood the test of time, and provided the perfect backdrop for the Gregory Hardy painting that hangs above the sofa.

Tania Richardson is CEO and Co-founder of Tomas Pearce Interior Design Consulting Inc. TomasPearce.com